• -

KONKURS „ZBIERAMY BATERIE” W KLASACH 0-III

Category : Konkursy

Nasza szkoła już czwarty rok uczestniczy w programie ekologicznym REBA. Ma on na celu ochronę najbliższego środowiska przez zbiórkę zużytych baterii i małogabarytowych akumulatorów oraz kształtowanie postaw proekologicznych wśród dzieci i dorosłych. W obecnym roku szkolnym każde chętne dziecko miało możliwość uczestniczyć  w konkursie „O największą ilość zebranych baterii”, który trwał od września do maja 2012 roku. W klasach 0 – III uzbieraliśmy 8884 sztuk baterii czyli 258 kilogramów.

Oto nasi laureaci:

I miejsce  Mateusz Popowski klasa I b – 1842 sztuk

II miejsce Julia Żabicka klasa I c – 1303 sztuk

III miejsce Weronika Grochal I a – 597 sztuk

wyróżnienia zdobyli:

Natalia Śliwiak kl. I a – 597 sztuk,

Robert Kij kl. III a – 429 sztuk,

Aleksandra Woźniak kl. I a – 341 sztuk,

Krystian Karasiński kl. I a – 310 sztuk,

Wiktoria Gubała kl. I c – 229 sztuk,

Mateusz Sopel kl. I b – 273 sztuki,

Aleksandra Litwin kl. I a – 201 sztuk,

Iga Stasiak kl. III b – 157 sztuk,

Dawid Duda kl. I a – 140 sztuk,

Kamil Pabian kl. 0 – 148 sztuk,

Joanna Kotarba kl. I b – 139 sztuk,

Patryk Jędrzejczyk kl. II b – 124 sztuki,

Katarzyna Furmańska kl. III b – 119 sztuk,

Maciej Kraszewski kl. I a – 118 sztuk,

Amelia Madej kl. I c – 107 sztuk,

Wiktoria Materna kl. I c – 106 sztuk,

Hubert Zbrzeźniak kl. I a – 104 sztuki,

Julia Sotwin kl. I c – 105 sztuk,

Oliwia Nosek kl. III a – 104 sztuki,

Michał Słomak kl. II b – 103 sztuki

Wszystkie dzieci otrzymały nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

Dzieciom, rodzicom i nauczycielom gratuluję i dziękuję za systematyczne gromadzenie baterii oraz ochronę naszej małej Ojczyzny. Zapraszam znów za rok!

 

                                                                  Opiekun konkursu: Ewa Miłaszewska


  • -

CZORSZTYN – NIEDZICA / PIENINY / WYCIECZKA KLAS 5A / 5C

Category : Aktualności

19 czerwca klasy: 5a / 5c były na wycieczce w Pieninach. Uczniowie zwiedzili zamki w Czorsztynie i w Niedzicy. Podziwiali piękne widoki podczas spaceru po zaporze oraz rejsu statkiem po Zalewie Czorsztyńskim. Wszystkim smakowały kiełbaski z grilla. Dużym zainteresowaniem cieszyły się sklepiki z pamiątkami i oscypkami…

Lidia Salawa


  • -

POZNAJEMY KULTURĘ NASZEGO REGIONU… GOTOWANIE ZUPY REGIONALNEJ – „KRZONÓWKA SUŁKOWICKA”

Category : Aktualności

20-21 czerwca 2012r. uczniowie klas IV- VI uczestniczyli w warsztatach  kulinarnych (DK Dwór Czeczów) przygotowanych przez Fundację Sztuki, Przygody i Przyjemności ARTS, która zajmuje się upowszechnianiem wiedzy na temat artystów i starych technik rękodzieła artystycznego Małopolski.

            Zajęcia prowadziła p. Irena ( Sułkowice), która przydzieliła uczniom zadania do wykonania, przypomniała konieczność przestrzegania zasad bezpieczeństwa podczas gotowania, krojenia. A potem się zaczęło…

            Po umyciu rąk, pod okiem p.  uczniowie przystąpili do krojenia: cebuli , kiełbasy, największe emocje wzbudziło krojenie pokrzywy, prawdziwej pokrzywy! Niektórzy doświadczyli na własnej skórze, że nie jest to łatwe. Kiedy wszystko zostało przygotowane, rozpoczęło się gotowanie . Na efekty nie trzeba było długo czekać, smakowity zapach unosił się i wabił chętnych… Początkowo nieufnie przystąpili uczniowie do konsumpcji, szczególnie nie dowierzali smakowi drobno skrojonej pokrzywy, po chwili wszyscy zajadali ze smakiem, spróbowali nawet najbardziej sceptyczni. Smakowała nie tylko zupa, równie smaczny był wiejski chleb. Dziękuję uczniom za poczęstunek, zupa bardzo mi smakowała. Chętnym podaję przepis , który otrzymaliśmy od gospodyń z Sułkowa.

Składniki: 1 litr serwatki, 1/2kg kiełbasy, 1/2kg ugotowanego mięsa (żeberka), 2-3 cebule,  5 jajek, 20dkg tartego chrzanu, sól, pieprz, liście pokrzywy.

Wykonanie: do serwatki wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ugotowane wcześniej i pokrojone mięso, pokrojoną cebulę, wszystko razem gotujemy. Pod koniec dodajemy chrzan i przyprawy wg uznania. Można część ugotowanych na twardo  jajek  wrzucić do zupy , nabierze wtedy żółtego koloru. Resztę jajek pokrojonych na ćwiartki podajemy na talerzu. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną  świeżą pokrzywą. Do zupy podajemy chleb, najlepiej wiejski świeży, pachnący… Smacznego.

Lidia Salawa


Archiwa