WARSZTATY KULINARNE W KLASIE 2 A
Category : Aktualności
25 października w klasie gościliśmy Rodzica naszej uczennicy.
Pan Robert Małczyk – z zawodu kucharz , zaproponował uczniom
wykonanie smakowitego deseru – Tiramisu. Składniki
deseru zostały nieco zmienione i dostosowane do uczniów.
Pan Robert przygotował dla dzieci pojemniki, naczynia i składniki,
z których wykonany został słodki poczęstunek.
Jeżeli ktoś miałby ochotę samodzielnie wykonać Tiramisu
to chętnie podzielimy się przepisem.
Składniki :
- 5 jajek
- 25 ml rozpuszczonego kakao z wodą
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 5 biszkoptów
- gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie :
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka ubić z połową cukru pudru.
- Stopniowo dodawać serek mascarpone.
- W oddzielnej misce ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Połączyć krem z żółtek i mascarpone z ubitymi białkami.
- Rozpuścić kakao z wodą i zanurzać w nim biszkopty.
- Nasączone biszkopty układamy w misce, nakładamy na nie masę.
- Układamy kolejną warstwę biszkoptów i masę .
- Na koniec posypujemy gorzkim kakao.
Bardzo dziękujemy Panu Robertowi za wspaniałą, kulinarną lekcję.
Artykuł : Barbara Pacura