PIECZENIE CHLEBA
Category : Aktualności
Poznajemy kulturę naszego regionu…
Chleb stanowiący podstawę naszego codziennego pożywienia wypiekano już w czasach prehistorycznych. Były to płaskie placki z rozdrobionych ziaren wymieszanych z wodą, które pieczono na rozgrzanych kamieniach. Starożytni Egipcjanie wynaleźli piec chlebowy i odkryli drożdże, a Grecy i Rzymianie udoskonalili piece chlebowe i wypiekali różne gatunki pieczywa. W Polsce od czasów średniowiecza uprawiano różne zboża: pszenicę, żyto, proso, owies, jęczmień. Zboże ścinano sierpami, a do mielenia ziaren na mąkę używane były żarna. Z czasem upowszechniły się młyny i rozwijało się rzemiosło piekarskie. Najstarszy w Polsce cech piekarzy powstał w Krakowie w 1260r. (XIIIw.)
21-22 listopada 2013r. uczniowie klas IV- VI uczestniczyli w warsztatach piekarskich (DK Dwór Czeczów) przygotowanych przez Fundację Sztuki, Przygody i Przyjemności ARTS, która zajmuje się upowszechnianiem wiedzy na temat artystów i starych technik rękodzieła artystycznego Małopolski.
Zajęcia prowadziły panie: Małgorzata Śmigla i Lucyna Grzybek z Raciechowic ze spółdzielni socjalnej Przystań w Kwapince, które przydzieliły uczniom zadania do wykonania. A potem się zaczęło…
Po umyciu rąk, pod okiem pań uczniowie przystąpili do przygotowania ciasta. Dzięki pomocy pań- gospodyń wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane. Ciasto pięknie wyrosło. Każdy uczeń samodzielnie przygotował dla siebie bułeczkę, jej kształt zależał od fantazji piekarza, ale najwięcej było plecionek przypominających dziewczęce warkocze. Aromat pieczonego ciasta wypełnił wszystkie zakamarki domu kultury. Uczniowie przekonali się, że pieczenie chleba to sztuka i ciężka praca.
Lidia Salawa